Eγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο σχολείο μας

Με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου μας, ως συνεργάτης, στο έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με τίτλο «Κλιματικές υπηρεσίες πόλεων επόμενης γενιάς με την χρήση προηγμένων μοντέλων καιρού και νέων πηγών δεδομένων – Next generation city climate services using advanced weather models and emerging data sources» – ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: «CityCLIM», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΗORIZON», επισκέφθηκε το σχολείο μας ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Παρανός Χρυσόστομος, Μετεωρολόγος, και παρουσίασε στα παιδιά μας το έργο που θα υλοποιηθεί.

Το κύριο αντικείμενο του έργου με ακρωνύμιο ”CityCLIM” είναι να συμβάλει σημαντικά στην παροχή πληροφοριών για το κλίμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες 3 Ευρωπαϊκές πόλεις (Καρλσρούη, Λουξεμβούργο, Βαλένθια), μέσα από την ανάλυση πραγματικών δεδομένων και την αξιολόγησή τους με τη βοήθεια προηγμένων μοντέλων πρόγνωσης καιρού πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης.

Ένας από τους κύριους στόχους του έργου, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των παιδιών μας, των γονέων-κηδεμόνων τους αλλά και των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, η συμμετοχή τους στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων θα αυξήσει το αίσθημα συνεισφοράς και συμμετοχής στις δράσεις προσαρμογής και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού στο σχολείο μας, που έγινε σήμερα, θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό, εμπλέκοντας στο έργο τους μαθητές-μαθήτριές μας, που θα έχουν στη διάθεσή τους για επεξεργασία και πρακτική εφαρμογή, πραγματικά δεδομένα καιρού. Τα παιδιά είδαν από κοντά τον μετεωρολογικό σταθμό, ενημερώθηκαν για τον καιρό, το κλίμα, την κλιματική αλλαγή και κάποιες καθημερινές, απλές πρακτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (π.χ. αποφυγή μετακινήσεων κατά τη διάρκεια καύσωνα, κατανάλωση υγρών, κλπ).

Τα δεδομένα που συλλέγει ο μετεωρολογικός σταθμός του σχολείου μας είναι διαθέσιμα στην διαδικτυακή πλατφόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ITHESS4

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ITHESS49

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 14 195416
Στιγμιότυπο οθόνης 2024 02 14 195527

Οι επικονιαστές του τόπου μου

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του έργου LIFE 4 POLLINATORS το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα την απεικόνιση των σχέσεων ανθέων με άγριες μέλισσες και άλλους επικονιαστές όπως σκαθάρια, μύγες, πεταλούδες, και σε μικρότερο βαθμό με την κοινή ή μελιτοφόρο μέλισσα που απαντούν στην ελληνική φύση, σε κήπους, και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, μέσα από τη ματιά των μαθητών. Οι μαθητές παρακολούθησαν την ενημερωτική ομιλία της κα. Θεοδώρας Πετανίδου, καθηγήτριας Οικολογίας & Οικογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

καθώς επίσης και ένα βίντεο για την ποικιλία των επικονιαστών

Ποικιλότητα επικονιαστών from Divulgare on Vimeo.

Ακολούθησε συζήτηση και ανάλυση. Στη συνέχεια ζωγράφισαν εικόνες σχετικά με το θέμα τις οποίες στείλαμε στον διαγωνισμό.Θαυμάστε τα έργα τους!

bee2
bee4
bee5
bee6
bee7
bee8
bee9
bee10
bee12
bee13
bee15
bee16
bee3
bee14

Η εκπαιδευτικός της Ε τάξης

Χατζητσακίρογλου Μαρία